Tuesday, September 1, 2009

Eksiden

Masa on the way balik ke UTP, kami berhenti sekejap di Cameron Highlands, kat kedai yang ada jual jagung tu. Pastu masa nak keluar ada pulak kete Honda blocking kete kitorang. So masa tengah ek-ah-ek-ah mereverse kuar parking, saya telah terlanggar belah tepi bumper kelisa kaler silver di sebelah kanan kete saya.

Berikut adalah gamba kerosakan pada kete saye...




...dan kerosakan pada kereta dia:





Analisis:




1. Saya langgar kat bulat kuning tu (bucu bumper saya langgar sisi bumper dia), ada ke kemungkinan nak ada scratch/crack kat tanda merah(belakang)? Sbb budak2 ni syak yang tu mmg dah lama ada, sbb belah kanan kete dia pon ada byk scratch.

2. Menurut pakcik bengkel bila saya tunjuk gamba ni, ketinggian area of bumper contact masa sy crash adalah sesuai ngan yang dalam bulatan kuning tu... tapi kalo benda merah tu saya yang wat, patutnye lampu kete saya dah pecah. (Tapi ia x pecah)

3. Kerosakan pada bumper saya adalah sangat kecil (cat terkopek, kesan hitam). Menurut hukum fizik,

ACTING FORCE = RESULTING FORCE

maka sepatutnye kerosakan pada bumpernya adalah lebih kurang je.. sebab kete kitorang lebih kurang je.. Lain la kalau saya WAJA dan dia KANCIL, mesti la kerosakan pada kete dia lagi terok!

4. Sekarang ni orang tu nak tuka satu bumper terus. Menurut pakcik kedai, yang saya rosakkan tu patutnye kena cat je (cat bumper RM100 lebih kurang). Hmmm....

5. Masa kejadian, saya tengok tanda merah tu cat terkopak je...tapi dia kata crack. Hmmm......


Komen2 rakan:

1. Ese: bagi je RM50
2. Aza: dia nak tipu hang tuh.
3. Aisyah: kalo mintak lebih 100 over arr tuhh.. dia ni nak duit raya nih
4. Kaah: kalu xse bayar xsoh angkat dia tepon (WAHAHAHAHAHA)



Aku macam da malas arr...Kalu dia nak tuka bumper, tukar ah! Kalu dia rasa yang dalam bulatan merah tu aku wat, aku sanggup bayar. Tapi kalu tu mmg yang sedia ada, tanggung la sendiri. Bila aku ty "crack tu mmg da ada kan sblm ni?" terus dia tuka topic. Bajet aku bodoh ke?
Haih...


PS: da la baru kuarkan duit bayar ansuran kete. duit skoler tggal xsampai sparuh je nihhhh.alamakkkk alabapakkk tolong la sayeeeeee

14 comments:

efaienazack (FINAZ) said...
This comment has been removed by the author.
efaienazack (FINAZ) said...

key, alang2 dia suh tuka 1 bumper, ko g amek kayu hoki ke ape ke, ko bedal bumper dia smp pecah..biar puas ati dlu..bru tuka..kalo x, t xpuas ati..ngahaha

lolita said...

huhuhu bedal cermin skali leh?
x pon crashkan satu kete trus.tapi aku bayar bumper je...wahahahhaha

hana_shoyru said...

ak skong ckp kaah ko..haha

lolita said...

hahahahahaha chantek la tu
xyah bayar la kat orang2 yang nak mengambil kesempatan nih

cathenclox said...

aku rase,baek mung pracho bumper dia.. sepak puah2.. katok nge kayu,besi etc.. pahtu,kasi la duit tuka bumper.. hahak

mosazu said...

smua yg komen gurl lakow..kena ckit jah...supo nk tohok laut truh keto gu lawe..wahh pompuan makin ganas..mengganas..kakaka..xyh layan je ore gtu..nais~

lolita said...

atin: xkiro.nk pracho so keto gop!hahha

beri: set ganaz tapi ayu~~ :p

mustaqiim said...

betol tuh melor...kalu alang-alang nak tukar bumper sangat...bagi je pecah depan tuan punye kete...haha...sket je kot...

lolita said...

haih..semua org suh aku mengganaz nih
!join ganaz

limauais said...

ganah2 blako sek2 kito..
xpo,jange wi keno buli kokrey..
haha..

lolita said...

hahaha ganaz2 ni tringat ledibos pulok :P

Busana Al-Mawaddah said...

sape bg lesen ni??
wakakaka....grow jekk...biase la tuu...aku pna..

lolita said...

hahaha JPJ la bagi lesen :P