Thursday, August 26, 2010

Kalau nak berniaga kat Kelantan


Nak tahu satu rahsia berniaga kat Kota Bharu (or Kelantan secara generalnye?) OK bukan rahsia kot..ramai orang dah tahu. hihi


Kalau nak berniaga kat Kelantan, kena la guna nama islamic sket..baru la laku..


haaaa kedai nih laku gile..tup tap orang cina yang punye (kalau tak silap).pandai tak dia?sekarang rasanya bukak restoran bilal pulak.pandai3! *clap2*


OK ni namanya nirwana, dekat USM Kubang Kerian. nama pun macam ala2 kumpulan nasyid gitew


Kalau tak islamic pun, guna la nama melayu..pasal orang Kelate ni kemelayuan dan keislaman diorang kuat lagi :D


dekat bandar kota bharu


di wakaf che yeh


padahal dua2 nih bawah company billion.


haa kat sini ada pasaraya billion.at least dia letak nama kota sri mutiara kan..

tapi, sudahnya budak2 je suka lepak2 kat sini (sebelum kemunculan KBmall).mak2 budak suka gi pantai timur/ceria


Pastu pasar2 yang jual barang murah2 tu toksah cerita la kan. orang2 luar yang datang pon suke shopping kat pasar2 ni:


pasar siti khadijah


bazar buluh kubu


bazar MPKB (haa nampak je buruk tapi kat dalam tu syurga pakaian.suke beli tudung kat sini.MURAHHHH)


bazar tengku anis (ok yang ni mahal sket sebab sebelah kg kraftangan.so memang target kat pelancong asing je)


pasar wakaf che yeh (siang ari jadi tempat makcik2)



pasar wakaf che yeh (malam ari jadi ala uptown gitu)


Pastu kat Kelantan, semua papan tanda wajib ada tulisan jawi, n kalau ada gambar perempuan kena bertudung.


TISKO. HA HA HA!


Maya Karin in Silkum


Kalau nama amareka sket, makcik2 pakcik2 tak suke la lepak. anak2 dia suke!haha


KB Mall


Parkson a.k.a. KB Trade Centre


Pelangi Mall


Kelantan Trade Centre (KTC) dekat stadium. bawah skali ada cafe The red Warriors.


Haaa dan yang paling aku suke, Madinaturraudhah atau kami panggil Bazar Tok Guru je, sebab idea nak buat ni datang dari Tok Guru kesayangan kami semua :D (masih dalam construction)





Sebenarnya aku pon ada terlibat sikit2 dengan projek ni masa intern kat consulting engineer firm dulu muhahaha bangge2


OK cukup setakat itu. Malas i nak masuk bab Edly Fried Chicken (laku dowh, dah berbijik2 cawangan dah seluruh Kelantan) la ape la kedai2 makan yang nama kelakar2 nih hihi.. Pastu kalau kat sini kedai buku Popular ngan MPH tu tak laku tau. Kat sini Syarikat Muda Osman (SMO) dengan Pustaka Seri Intan (PSI) yang gelemer seluruh negeri haha. OK off topic

So kawan2, dah tau kan rahsia nak berniaga kat Kelantan ni? Walaupun gambar ni kat Kota Bharu je tapi sama la tu tempat2 lain pon :P



ps: gambar diambil randomly dari google images. credit to photographers :D

4 comments:

Anonymous said...

Nirwana bukan asal nama kumpulan nasyid.

Jauh sekali berunsur Islamik.

Nirwana asal nama Nirvana iaitu syurga bagi orang Buddha.

Nirvana = satu tempat paling suci dan tinggi di mana orang yang mencapainya tak perlu lagi duk dalam kitaran kelahiran semula ..

lolita said...

ye tahu..saya dah google benda tu siap2 sblm publish post ni..sebab tu saya kat ala2 kumpulan nasyid. kumpulan nasyid yang dimaksudkan tu ialah mirwana.

orang2 kat sini tau nirwana tu ala2 nama kumpulan nasyid je..diorang x pikir pun pasal syurga bagi orang Buddha tu.

Anyways terima kasih atas keprihatinan cik :)

Jemi said...

I quadruple like this post. hehe... banggo weh jadi anak kelate.

lolita said...

haha quadruple siap